Hubble Space Telescope
0

Nove fotografije svemira visoke rezolucije

Sarajevo-x.com
NASA je javnosti pokazala nove fotografije svemira kao dokaz da je akcija popravka teleskopa Hubble u maju ove godine napravila čuda.

Deset fotografija, na kojim se našao panoramski prizor 100 hiljada zvijezda, koje svjetlucaju kao novogodišnje lampice, trebaju pokazati kako su dva nova instrumenta poboljšala ovaj svemirski opservatorij.

Zahvaljujući misiji popravka Hubble Space Telescopea, NASA procjenjuje da će on besprijekorno raditi još najmanje pet godina, javlja Orlando Sentinel.

Na jednoj fotografiji vidimo kozmičkog leptira s roza, zelenim i zlatnim "krilima", koji je zapravo kazan gasa raspršenog u svemiru i koji se kreće brzinom većom od 965 hiljada kilometara na sat. Na ostalim fotografijama je prikazano rađanje zvijezde.

"Oduševljeni smo kvalitetom podataka koje dobijamo zahvaljujući novom teleskopu", kaže naučnica iz Instituta svemirskih nauka Heidi Hammel. "Hubble je ponovo u akciji. Zajedničkim snagama, NASA i Hubble su zaslužni za nove posjete univerzumu."

Tim naučnika je posjetio ovaj svemirski teleskop peti put ovog proljeća, kako bi postavio novu kameru visoke rezolucije.

Devetnaest godina Hubblea u svemiru nije prolazilo bez problema. Nakon što je teleskop lansiran, NASA je otkrila da im nazad šalje mutne fotografije, zbog čega je prva misija popravka Hubblea pokrenuta još 1993. godine.