Izgleda kao pravi
0

Naučnici uzgojili ljudski embrij bez korištenja sperme, jajašca i materice

T. K.
Foto: Weizmannov Institut nauke
Foto: Weizmannov Institut nauke
Naučnici sa Weizmann Instituta su uspjeli uzgojiti model koji vrlo nalikuje ranom ljudskom embriju, bez korištenja sperme, jajašca i materice.

Tim naučnika je naveo da njihov "model embrija", napravljen korištenjem matičnih stanica, izgleda kao školski primjer pravog 14-dnevnog embrija.

Čak je oslobađao hormone koji su test na trudnoću pokazali pozitivnim u laboratoriju. Ambicija modela embrija je pružiti etički način razumijevanja najranijih trenutaka naših života.

Prve sedmice nakon što spermij oplodi jajnu stanicu period je dramatične promjene, od grupe nejasnih stanica do nečega što na kraju postaje prepoznatljivo na snimci bebe.

"To je crna kutija i to nije kliše - naše znanje je vrlo ograničeno", poručila je profesorica Jacob Hanna s Weizmann Instituta, prenosi BBC.

Istraživanje embrija je zakonski, etički i tehnički bremenito, ali sada postoji brzo razvijajuće polje koje oponaša prirodni razvoj embrija.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a izraelski tim opisuje kao prvi "potpuni" model embrija za oponašanje svih ključnih struktura koje se pojavljuju u ranom embriju.

"Ovo je stvarno udžbenička slika ljudskog 14. embrija", navela je Hanna.

Umjesto spermija i jajne stanice, početni materijal bile su naivne matične stanice koje su reprogramirane da dobiju potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u tijelu.

Zatim su korištene hemikalije kako bi se te matične stanice nagovorile da postanu četiri vrste stanica koje se nalaze u najranijim fazama ljudskog embrija:

  • stanice epiblasta, koje postaju pravi embrij (ili fetus)
  • stanice trofoblasta, koje postaju placenta
  • stanice hipoblasta, koje postaju potporna žumanjčana vrećica
  • ekstraembrionalne stanice mezoderma

Profesor Robin Lovell Badge, koji istražuje razvoj embrija na Institutu Francis Crick, naveo je da ovi modeli embrija "izgledaju prilično dobro" i "izgledaju prilično normalno".