Nauka
0

Naučnici tvrde: Svemir bi mogao nestati već danas

Klix.ba
Svemir bi već danas mogao nestati, a sve što se nalazi u njemu, uključujući živa bića, bi se pretvorilo u loptu, tvrde naučnici.

Teoretičari fizike misle da je taj proces već počeo u pojedinim dijelovima našeg kosmosa.

Osnova teorije istraživača iz Danske je da će prije ili kasnije svaka čestica univerzuma postati izuzetno teška, svako zrno pijeska, svaka planeta i galaksija postat će milijardu puta teža nego sada.

Ta težina uzrokovat će da se svaka materija stisne u male, vruće lopte što će u konačnici dovesti do kraja svemira kakvog poznajemo danas.

Ovaj proces naučnici nazivaju "faza tranzicije" i sličan je onom koji se dešava kada se voda pretvara u paru.

Prema Higgsovoj teoriji, ova tranzicija je počela odmah nakon "velikog praska". Tokom ove tranzicije, prazan prostor je postao ispunjen nevidljivom supstancom koju danas zovemo polje Higgs.

Koristeći se matematičkim jednačinama, istraživači s univerziteta u Danskoj otkrili su da Higgsovo polje može postojati u dva stanja, tečnom i čvrstom.

U čvrstom stanju ono je nekoliko milijardi puta gušće nego što su naučnici mislili. U takvom stanju, ono se može pojaviti na bilo kojem mjestu u svemiru te se pod utjecajem svjetla povećavati i dovesti do nestanka svemira.

Iako je takav razvoj događaja vrlo moguć, naučnici ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da će se on i dogoditi.