Pećina u vijetnamskoj džungli
0

Naučnici pronašli najveći pećinski prolaz?

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici vjeruju da su pronašli najveći pećinski prolaz na svijetu u srcu vijetnamske džungle, objavio je Daily Mail. Stjenoviti prolaz je širok nešto više od 150 metara, a visok čak 200 metara.

Ovaj ogromni pećinski prolaz nazvan je Hang Son Doong, a stručnjaci vjeruju da je najveći prolaz na svijetu.

"Pronalazak ove ogromne pećine je jedno od najznačajnijih otkrića našeg tima. Izvršili smo lasersko mjerenje pećine i podatke ćemo analizirati kada se vratimo u Veliku Britaniju, no sudeći po onome što smo vidjeli imamo razloga da vjerujemo da je ovo najveći pećinski prolaz u svijetu", kazao je Adam Spillane jedan od članova trinaestočlane ekipe koja je radila istraživanja na području vijetnamskie džungle.

Pećinu Hang Son Doong je još 1991. godine otkrio Ho Khanh, Vijetnamac koji je boravio u vijetnamskoj džungli, međutim sve do sada niko nije ušao u pećinu zbog zastrašujućeg zvuka koji je uzrokovan vjetrovima i podzemnom rijekom 'izlazio' iz pećine.

Britanski tim stručnjaka je prikupio potrebne podatke te nakon analize ponovo će se vratiti u vijetnamsku pećinu kako bi nastavili istraživanje.

"Ukupna dužina pećine iznosi nešto više od šest kilometara i na samom kraju se nalazi glavni prolaz koji se nadovezuje na kalcitni zid visine od 45 metara. Ovaj pronalazak je veliko dostignuće i istraživanje će biti što prije nastavljeno", kazao je Spillane.