Nauka
0

Naučnici prekinuli istraživanja o mutiranju ptičijeg gripa

SRNA
Naučnici koji su stvorili opasniju vrstu virusa ptičijeg gripa privremeno su obustavili istraživanje zbog straha da bi teroristi mogli da zloupotrebe njihov rad.

U tekstu objavljenom u žurnalu Nauka i priroda, naučnici su pozvali na organizovanje međunarodnog foruma radi debate o rizicima i vrijednosti njihovog istraživanja.

Naučnici navode da dodatna saznanja o sojevima virusa H1N1 prije nego što oni mutiraju imaju značaj za javno zdravlje.

Američke vlasti zatražile su od autora studije da izostave ključne detalje u predstojećim publikacijama. Vladin savjetodavni panel zaključio je da bi teroristi mogli da iskoriste te podatke.

Stručnjaci za sigurnost strahuju da bi mutirani oblik virusa mogao da izazove smrtonosniju pandemiju od epidemije španskog gripa 1918. i 1919. godine, koja je odnijela oko 40 miliona života.

Nacionalni savjetodavni odbor za biološku bezbjednost preporučio je da ključni detalji istraživanja budu izostavljeni iz publikacija, što je izazvalo buru u naučnoj zajednici. Ovo tijelo američke administracije ne može da spriječi objavljivanje publikacija.

Ptičiji grip je smrtonosan, ali je njegov domet ograničen zato što se ne prenosi među ljudima. Izmijenjeni oblik virusa H1N1 lako se prenio među lasicama tokom zajedničkog istraživanja holandskog Univerziteta Erasmus i američkog Univerziteta Wisconsin-Madison.
Svjetska zravstvena organizacija saopštila je u decembru da bi ograničavanje pristupa rezultatima istraživanja predstavljalo narušavanje sporazuma među članicama ove organizacije.

U izvještajima se navodi da će na sastanku SZO u februaru biti održana debata o istraživanjima o ptičijem gripu i daljim koracima.