Pokušaji "buđenja"
7

NASA vjeruje da rover Opportunity može preživjeti prašinsku oluju na Marsu

Klix.ba
Prošlo je dosta vremena otkako je NASA-in rover Opportunity obavio bilo kakvu komunikaciju sa Zemljom, ali u američkoj svemirskoj agenciji su još uvijek optimistični.

Rover nije aktivan od 10. juna kada je zbog ogromne prašinske oluje onemogućen rad solarnih panela. Međutim, oluja se smiruje, a u NASA-i nestrpljivo očekuju da vide da li će rover "oživjeti" i nastaviti svoju misiju.

Opportunity je star gotovo 15 godina te je davno premašio prvobitna očekivanja da će funkcionisati samo tokom tromjesečne misije. Međutim, on je nastavio raditi i dostavljati naučne opservacije na Zemlju.

Iako je dugo neaktivan, u NASA-i vjeruju da ima razloga za optimizam. Proučavanje roverovih baterija prije oluje je pokazalo da su u dobrom stanju te da vjerovatno neće doživjeti značajnu degradaciju tokom perioda u sjeni prašinske oluje. Temperature na lokaciji na kojoj se rover nalazi također su trebale ostati dovoljno visoke kako bi rover "preživio".

NASA pokušava probuditi rover u andi da će on odgovoriti kad se aktivira. Opportunity tim to čini nekoliko puta svake sedmice te čeka odgovor. NASA sluša i radiosignale s Marsa koji bi mogli stići od samog rovera.

Međutim, NASA upozorava da bi moglo proći dosta vremenaizmeđu prvih znakova buđenja rovera i bilo kakvih drugih signala.

"To je kao da se pacijent budi iz kome, potrebno je vrijeme za potpuni oporavak", saopćeno je iz NASA-e.

Ako se rover kativira, postoji plan. Tim Opportunity će pokušati saznati što više o stanju rovera, njegovim baterijama, solarnim panelima i temperaturi. Roverov sat bi se možda morao resetovati, a kontrola misije će poslati komandu da se rover fotografiše kako bi se ustanovila kontaminacija prašinom.

Međutim, postoji još jedna opasnost.

"Čak iako inžinjeri čuju signal rovera Opportunity, postoji mogućnost da rover neće biti isti", poručili su iz NASA-e. Prašiniska oluje je mogla imati negativan utjecaj na baterije rovera, zbog čega se ne bi mogao grijati tokom hladne zime na Marsu.

Naučnici ne očekuju nikakve signale dok atmosfera iznad rovera ne bude čišća, tako da preostaje samo čekanje.