Jeftiniji od svemirskih brodova
0

NASA testira balon koji će kružiti oko Saturnovog mjeseca

Sarajevo-x.com
Nakon što je "penzionisala" svoje svemirske brodove, NASA istražuje jeftiniji način svemirskog putovanja, a to je korištenje balona za putovanje iznad površine planeta i mjeseca. Deset miliona dolara je uloženo u ovaj projekat koji će se koristiti u budućim misijama, piše Daily Mail.

Svemirski baloni će se koristiti za transportovanje opreme. Prva stanica potencijalnih destinacija balona je najveći Saturnov mjesec Titan. Kako bi opstao u tim uslovima, balon koji je dizajniran u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon, mora izdržati temperaturu od -180 Celzijusovih stepeni.

Prototipovi ovih balona se testiraju na velikim visinama. Ovaj posao obavlja kompanija "Near Space Corp" iz Oregona. Zaposleno je samo petnaest ljudi.

"Mi možemo simulirati atmosferu Marsa kroz koju baloni moraju proći", izjavio je direktor ove kompanije Tim Lachenmeier za MSNBC.

Jedan od najambicioznijih projekata NASA-e je i testiranje komponenata za avion koji bi bio prenesen na Mars unutar svemirskog broda, a nakon toga bi se aktivirao i prošao kroz tanku atmosferu crvene planete.