Nauka
0

NASA se sprema za posljednji let Endeavoura

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
NASA se sprema da posljednji put u svemir lansira svoj svemirski brod Endeavour. On će biti lansiran u večernjim satima petka, po našem vremenu, iz Kennedy Space Centera na Floridi. Prisustvovat će i američki predsjednik Barack Obama.

Planirano je da Endeavour ponese šest astronauta, teret pun rezervnih pomagala, te dvije milijarde dolara vrijedan astrofizički eksperiment za Međunarodnu svemirsku stanicu. Nakon što završi 14-dnevnu misiju, Endeavour će biti pohranjen u muzeju u Los Angelesu. Tako će samo brod Atlantis ostati u aktivnoj službi NASA-e.

Zapovjednik na Endeavouru bit će Mark Kelly čija se supruga, kongresmenka Gabrielle Giffords, oporavlja od teških povreda, nakon što je ustrijeljena u glavu prije nekoliko mjeseci.

Endeavour je izgrađen da zamijeni brod Challenger koji je izgubljen zajedno s posadom od sedam astronauta u katastrofalnoj nesreći 1986. godine. On će na Međunarodnu svemirsku stanicu isporučiti detektore koji će omogućiti sasvim novi uvid u istraživanju svemira, prenio je BBC.