Nakon problema i odgoda
113

NASA se priprema za lansiranje svemirskog teleskopa James Webb

D. B.
Nakon neizbježnih problema i odgađanja, NASA-in svemirski teleskop James Webb se bliži lansiranju, a američka svemirska agencija je potvrdila da je obavila posljednje testove.

NASA je saopćila da teku pripreme za lansiranje novog svemirskog teleskopa te da će on biti transportovan u Kourou u Francuskoj Gvajani, odakle će biti lansiran u svemir. Pripreme za transport će biti obavljene u septembru.

Teleskop James Webb se trenutno priprema za putovanje u postrojenju kompanije Northrop Grumman, a transport će se obaviti kroz Panamski kanal do Francuske Gvajane. Nakon što stigne na odredište, obavit će se inspekcija eventualne štete nastale tokom transporta, a potom će inžinjeri spojiti satelit s rakeom Ariane 5 Evropske svemirske agencije. Posljednji korak je lansiranje u svemir.

Tim koji stoji iza projekta satelita čini nekoliko hiljada naučnika, inžinjera i drugih profesionalaca.

Nakon što se obavi lansiranje, let će trajati 26 minuta, a James Webb će se odvojiti od rakete i automatski rasklopiti svoj niz solarnih panela. Potom slijedi putovanje do odabrane lokacije u orbiti, koje će trajati više od mjesec dana. U konačnici će uslijediti otvaranje štita od sunca. Sve u svemu, teleskopu će biti potrebno oko šest mjeseci da započne svoje operacije.