Veoma je daleko od Zemlje
37

NASA pokušava popraviti letjelicu Voyager 1, novi signal pruža nadu

D. B.
Inženjeri američke svemirske agencije NASA-e su napravili napredak u rješavanju prijenosa podataka, što je problem koji muči njenu svemirsku letjelicu Voyager 1. To predstavlja tračak nade da će ona biti popravljena.

Legendarna svemirska letjelica istražuje međuzvjezdani prostor od 1977. godine i predstavlja najudaljeniji objekt od Zemlje koji je napravio čovjek. Ipak, suočava se s komunikacijskim izazovima od kraja 2023. godine, što je sprečava da šalje korisne naučne informacije.

Od novembra prošle godine prijenosi podataka koje šalje Voyager 1 na Zemlju su beskorisni. Inženjeri NASA-e daju sve od sebe da ponovo uspostave komunikaciju te otklone grešku u komunikaciji koja čini podatke nerazumljivim.

Kako ističu iz NASA-e, riječ je o problemu s podsistemom podataka o letu (FDS), a to je vitalni kompjuter. NASA-in tim vjeruje da ovaj sistem organizuje naučne i inženjerske podatke prije njihovog slanja na Zemlju. Recimo i da je letjelica Voyager 2, blizanac Voyagera 1, također napustila naš solarni sistem te da je u potpunosti operativan.

Početkom marta 2024. godine su inženjeri uočili pozitivan razvoju u toku podataka FDS-a. Otkrili su obrazac drugačiji od uobičajene gomile znakova koje je NASA primala. Dodatnom analizom je otkriveno da ovaj signal sadrži kompletno očitavanje FDS memorije, što je bio ključni dijagnostički trag.

Tim u početku nije bio siguran šta da uradi s novim signalom jer je i dalje morao biti u formatu koji je koristio Voyager 1 kada je FSD radio ispravno. Međutim, inženjer iz Deep Space Networka, koji upravlja radio antenama za komunikaciju s letjelicama Voyager i drugim svemirskim letjelicama koje putuju na Mjesec i dalje, uspio je dekodirati novi signal. Nakon dekodiranja je ustanovljeno da signal sadrži potpuno očitanje cijele FDS memorije.

FDS memorija se sastoji od kodnih instrukcija koje određuju akcije koje treba poduzeti i varijable ili vrijednosti koje se mogu promijeniti na osnovu naredbi ili statusa letjelice. Osim toga, sadrži naučne ili inženjerske podatke za downlink. Kako bi se riješio aktuelni problem, tim će uporediti ovo očitanje s onim koje je primljeno prije pojave problema te će potražiti odstupanja u kodu i varijablama kako bi se locirao osnovni uzrok.

Tim je 1. marta poslao komandu FDS-u, a ova komanda nazvana "poke" je imala za cilj da podstakne FDS da isproba različite sekvence u svom softverskom paketu. Namjera je bila zaobići oštećeni dio i riješiti ranije otkriveni problem.

Voyager 1 je trenutno veoma daleko od Zemlje, više od 24 milijarde kilometara. Zbog ove ogromne udaljenosti je potrebno 22,5 sati da radio signal stigne do svemirske letjelice i još toliko da se na Zemlji primi odgovor sonde.

Dva dana kasnije su stigli rezultati, a potom su inženjeri 7. marta počeli dekodirati podatke. Oni su 10. marta otkrili da podaci sadrže očitanje memorije, a trenutno ga analiziraju i koriste za stvaranje zaobilaznog rješenja, što može potrajati još neko vrijeme.