Vatreni bljesak
37

NASA objavila fotografije solarne baklje koja je izazvala radio smetnje na Zemlji

S. Š.
Foto: NASA
Foto: NASA
NASA je objavila fotografije, kako kaže, najmoćnije solarne baklje u posljednjih šest godina. Riječ je o vatrenom bljesku na površini Sunca koji je kratko izazvao prekid radio komunikacija na Zemlji.

Snimljene su fotografije jarkih boja fenomena poznatog kao izbacivanje koronalne mase (CME) iz svoje opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letjelice lansirane 2010. godine koja neprestano prati sunčevu aktivnost.

To je, prema tvrdnjama NASE, baklja X klase najvećeg intenziteta, s potencijalom da utiče na radio komunikacije, električne mreže i predstavlja rizik za svemirske letjelice i astronaute.

Energija koju je izazvao ovaj "vatreni bljesak" u četvrtak izazvala je oko dva sata radio smetnji u nekim dijelovima SAD-a i drugdje tokom dana. Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za atmosferu i okeane nazvao je to "nevjerovatnim događajem, vjerovatno jednim od najvećih solarnih radio događaja ikada zabilježenih".

Ovo je bila najjača solarna baklja zabilježena od 10. septembra 2017. godine, saopštio je centar, i najsnažnija u trenutnom solarnom ciklusu na određenoj udaljenosti.

Većina solarnih baklji klase X koje udaraju na Zemlju ocijenjene su između jedan i devet, a događaj od četvrtka klasifikovan je kao X8.

Evropska svemirska agencija saopštila je da je najjača solarna baklja u zabilježenoj historiji bila događaj X28 4. novembra 2003. godine, piše Guardian.