Probni let 2017. godine
0

NASA najavila raketu za duboki svemir

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američka agencija za istraživanje svemira NASA predstavila je plan o gradnji ogromne rakete za prevoz astronauta do Mjeseca, Marsa i ostalih destinacija dalje od orbitalne Međunarodne svemirske stanice, izjavili su danas zvaničnici.

Ovaj projekat koštat će 10 milijardi dolara do 2017. godine, kada je planiran prvi probni let nove rakete iz Svemirskog centra Kennedy, na Floridi.

Još šest milijardi dolara bit će uloženo u gradnju kapsule za duboki svemir "orion", koja je ostatak iz programa istraživanja Mjeseca. Program je ugašen odlukom administracije predsjednika Baracka Obame. NASA je već uložila pet milijardi dolara u razvoj "oriona".

Dvije milijarde dolara koštat će obnova svemirske luke na Floridi, kako bi mogla da primi novu raketu.

Nova raketa zasnovana je na motorima svemirskog šatla, koji kao gorivo koriste tečni hidrogen i tečni oksigen. Ovi motori biće udruženi sa unaprijeđenim raketama nosačima na čvrsto gorivo iz ugašenog programa za istraživanje Mjeseca.

Objava je uslijedila poslije jednogodišnje rasprave sa Kongresom o cijeni projekta, njegovim razmjerama i tehničkim parametrima.

U poređenju sa sada penzionisanim svemirskim šatlovima, koji su mogli da ponesu teret od 22.500 kilograma u orbitu na 480 kilometara iznad Zemlje, nova raketa moći će da ponese 63.000 kilograma tereta.
Buduće verzije rakete imaće skoro dvostruko veću nosivost, za potrebe misija u dubokom svemiru.

Obama je pozvao na slanje ekspedicije sa ljudskom posadom na asteroide do 2025. godine, a putovanje na Mars poslije 2030. godine.