Lansirana 1977. godine
24

NASA-ina sonda Voyager 1 ima "misteriozni problem"

D. B.
Sonda Voyager 1 koju je američka svemirska agencija NASA lansirala u svemir prije 45 godina ima problem koji je još uvijek misterija za njen tim na Zemlji.

Voyager 1 nastavlja obavljati svoju misiju uprkos svojim godinama i udaljenosti od Zemlje koja iznosi 23,3 milijarde kilometara. Ona i dalje prima i izvršava komande koje se šalju iz NASA-e te također prikuplja i šalje naučne podatke.

Međutim, očitanja sistema za artikulaciju visine i kontrolnog sistema koji kontrolišu orjentaciju svemirske letjelice u svemiru se ne podudaraju s onim što Voyager trenutno radi. Pomenuti sistem poznat i kao AACS osigurava da antena sonde ostane usmjerena prema Zemlji kako bi Voyager mogao slati podatke NASA-i.

Zbog međuzvjezdane lokacije Voyagera, svjetlosti je potrebno 20 sati i 33 minute da putuje u jednom smjeru, tako da poziv i odgovor na jednu poruku između NASA-e i Voyagera traje dva dana. Dosad je tim na Zemlji vjerovao da AACS i dalje radi, no očitanja se čine nasumičnim ili nemogućim. Ipak, sistemski problem nije uzrokovao ništa što bi aktiviralo sigurni mod svemirske letjelice. U ovom modu se vrše samo najvažnije operacije kako bi inžinjeri mogli dijagnosticirati problem koji bi doveo sondu u opasnost.

Interesantno je to što je signal Voyagera snažan kao i ranije, što znači da je njegova antena usmjerena prema Zemlji. Tim pokušava ustanoviti da li ovi netačni podaci dolaze direktno od instrumenta ili ih uzrokuje drugi sistem.

"Dok se priroda problema ne razumije bolje, tim ne može znati da li će to utjecati na sondu i koliko dugo ona može prikupljati i slati podatke. Ovakva misterija je na neki način uobičajena u ovoj fazi misije", izjavila je Suzzane Dodd, voditeljica projekta Voyager 1 i 3 u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Pasadeni u Kaliforniji.

"Obje letjelice su stare 45 godina, a to je mnogo više od očekivanja planera misije. Također, sada su u međuzvjezdanom svemiru, okruženju visoke radijacije u kojem nije bila nijedna svemirska letjelica. Dakle, postoje veliki izazovi za tim inžinjera, ali će oni pronaći rješenje ovog problema ako ono postiji", dodala je ona.

Ako se kojim slučajem rješenje ne pronađe, onda bi se tim m ogao jednostavno prilagoditi, a moguće je i da se problem riješi promjenom softvera ili oslanjanjem na redudantni hardverski sistem.

Voyager se i ranije oslanjao na pomoćne sisteme, 2017. godine je aktivirao potisnike koji su se koristili tokom sedamdesetih, a oni su radili bez problema iako se nisu koristili 37 godina.

Zastarjele sonde proizvode veoma malo energije godišnje, tako da se podsistemi i griječi vremenom gase kako bi ključni sistemi i naučni instrumenti nastavili funkcionisati.

Voyager 2 nastavlja funkcionisati normalno u međuzvjezdanom svemir te je od Zemlje udaljen 19,5 milijardi kilometara.

"Blizanci" su jedine svemirske letjelice koje trenutno prikupljaju podatke iz međuzvjezdanog prostora i pružaju uvid u heliosferu, odnosno "balon" koji stvara Sunce i koji se proteže dalje od planeta u našem solarnom sistemu.