Lansiran 2002. godine
25

NASA-in satelit RHESSI sagorio iznad Sahare

D. B.
Stari satelit američke svemirske agencije NASA-e sagorio je u atmosferi iznad pustinje Sahara prošle sedmice.

NASA i Američko ministarstvo odbrane procjenjuju da je satelit Reuven Ramaty High Energy Solar Spetroscopic Imager ili kraće RHESSI obavio nekontrolisani ulazak u atmosferu oko 21:30 sati u srijedu, ali se okvirni rok uzima više - manje 16 sati.

RHESSI je proučavao Sunce iz Zemljine orbite gotovo dva desetljeća, lansiran je 2002. godine, a njegova misija je završena 2018. godine. Prošle sedmice je ulaskom u atmosferu naše planete doživio svoj "vatreni" kraj.

Satelit je lansiran u orbitu pomoću rakete Pegasus XL, a dizajniran je da proučava solarne erupcije i izbacivanja koronalne mase (CME). Tokom svog životnog vijeka je detektovao više od 100.000 bljeskova te je pomogao astronomima da bolje razumiju oblik Sunca.

RHESSI je prema zvaničnim informacijama "uglavnom sagorio" u atmosferi, ali postoji mogućnost da su neke njegove komponente "preživjele" te da su rasute po pustinji.

Satelit je dobio ime po Reuvenu Ramatyjem, dugogodišnjem NASA-inom istraživaču i naučniku. Planirano je da misija traje dvije godine, no RHESSI je nadmašio očekivanja te je Sunce posmatrao duže od njegovog 11-godišnjeg solarnog ciklusa.

Komunikacija sa satelitom je prekinuta 12. aprla 2018. godine, a prekid telemetrije je usliejdio tri mjeseca kasnije. Podaci koje je prikupio pokazali su načnicima kako Sunce generira izbacivanje koronalne mase. Ovi snažni "rafali" oslobađaju energiju koja je jednaka milijardama megatona TNT-a, a mogu uništiti satelite i poremetiti komunikaciju na Zemlji.

RHESSI je tokom svog životnog vijeka zabilježio više od 100.000 solarnih baklji.