Još uvijek neaktivan
4

NASA ima novi plan da spasi rover Opportunity, insajderi tvrde da se priprema za odustajanje

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA je ove sedmice najavila novi plan za pokušaj spašavanja rovera Opportunity na Marsu, koji je neaktivan otkako ga je zahvatila masivna prašinska oluja. No, insajderi tvrde da se agencija priprema da odustane od njega.

NASA se navodno priprema za odustajanje od rovera jer bi moglo biti preskupo. Opportunity je sletio na Mars 2004. godine te je prvobitno planirano da bude operativan samo tri mjeseca. Međutim, preživio je mnogo duže, čak 14 godina te je po površini Marsa prešao oko 50 kilometara. Također, u tom periodu je preživio nekoliko teških situacija uključujući prašinsku oluju 2007. godine, međutim, ovogodišnja oluja je bila najveća u posljednjih nekoliko desetljeća.

Opportunity je posljednju komunikaciju s timom na Zemlji imao 10. juna nešto prije nego je oluja zahvatila Crvenu planetu te onemogućila roveru da pomoću solarnih panela skuplja sunčevu energiju i tako puni svoje baterije koje mu omogućavaju da se kreće. To kretanje održava rover toplim, ali on ima i specijalne grijače kojima također treba energija za rad. Bez sunčeve svjetlosti rover je "u komi".

NASA je provela ljeto čekajući prolazak oluje jer je komuniciranje s roverom u tim uslovima bilo nemoguće. Preciznije, agencija je čekala da sazna da li će se rover ikada probuditi.

Novi plan predstavlja dosad najkonkretniju šemu za spašavanje rovera. Čim oluja oslabi, NASA će početi slati komande roveru korištenjem Deep Space Network mreže antena stacioniranih širom planete. Taj proces će trajati 45 dana, a ako rover odgovori NASA će provjeriti u kakvom je stanju te ga početi aktivirati. No, ako odgovora ne bude, NASA će biti prisiljena da zaključi da su prašinska oluja i hladnoća na Marsu zajednički uzrokovale kvar zbog kojeg se rover vjerovatno neće oporaviti.

NASA neće u potpunosti odustati nakon tih 45 dana, nego će u narednih nekoliko mjeseci "pasivno slušati" u nadi da će prašina spasti sa solarnih panela rovera i drugih njegovih instrumenata kako bi se on mogao probuditi. NASA vjeruje da nema mnogo prašine na roveru tako da bi on mogao biti očišćen.

Međutim, ljudi bliski misiji se ne slažu sa zvaničnim stavom NASA-e te smatraju da je on "neiskren". Jedan od njih je rekao da je veća količina prašine brzo pala na tlo i na roverove panele. Oni se nadaju fenomenu "čišćenja" koji bi povremeno mogao biti blizu rovera te očistiti njegove panele, ali se oni neće pojavljivati do novembra, odnosno nakon perioda od 45 dana aktivne komunikacije nakon kojeg će NASA samo "pasivno slušati" signal, a ne slati komande za "buđenje".

Članovi Opportunityjevog tima su predložili drugi plan koji podrazumijeva aktivne pokušaje komunikacije s roverom do kraja januara 2019. godine, a nakon toga su predložili pasivno slušanje do kraja 2019. godine. Međutim, menadžment NASA-e to nije uvažio zbog uštede novca, što znači da postoji rizik od napuštanja potencijalno ispravnog rovera.

Bivši direktor leta misije Opportunity Mike Seibert također smatra da agencija ne daje dovoljno vremena Opportunityju za oporavak.

Pokrenuta je i kampanja pod hastagovima #WakeUpOppy i #SaveOppy u znak podrške roveru.