Nauka
0

NASA će istražiti Einsteinovu teoriju

NINA/Sarajevo-X
Premda se na to čekalo gotovo pet decenija, ovih dana bi dijelovi teorije relativnosti Alberta Einsteina trebali dobiti eksperimentalnu potvrdu, javlja BBC News.

NASA planira 17. aprila iz Kalifornije lansirati sondu Gravity Probe B, koja će testirati dio Einstenove teorije koja se odnosi na zakrivljene prostora pod utjecajem mase. Sonda bi trebala kružiti na 640 km visine iznad Zemlje i mjeriti promjene gravitacijske sile na gotovo savršenim tijelima.

Satelit Gravity Probe B nositi će četiri identične kuglice od kvarca veličine loptice za stolni tenis, koje će biti zapečaćene u vakuumu na izuzetno niskoj temperaturi bliskoj apsolutnoj nuli.

Gravity Probe B je planiran već 45 godina
Sonda Gravity Probe B trebala bi izmjeriti kako prisutnost Zemlje utiče na zakrivljenost vremena i prostora pod utjecajem mase, koja zasad još nije eksperimentalno utvrđena, iako ju je Einstein teoretski predvidio još davne 1916. godine.

Prva eksperimentalna provjera Einstenove teorije predložena je još 1959., ali je zbog tehničko-inženjerskih problema morala biti odgođena do 21. stoljeća.

Kako tvrde u NASA-i, eksperiment bi trebao biti dovršen u roku 16 mjeseci, nakon čega ćemo znati jesu li Einsteinova teorijska predviđanja s početka 20-og stoljeća bila ispravna. NASA-ini znanstvenici tvrde kako se radi o najsavršenijim sferama koje su ikad konstruirane.