Nauka
0

Nakon 40 godina nova iskopavanja Stonehengea

Sarajevo-x.com
Prva iskopavanja unutar mistične prethistorijske lokacije Stonehenge, nakon više od od četiri desetljeća, započeta su u ponedjeljak.

Iskopavanja na području 4.500 godina starog Stonehengea, u Engleskoj, finansirana su od strane BBC-ja, a prve aktivnosti na ovoj važnoj lokaciji u Salisburškoj nizini, na jugozapadu Engleske, započete su već u ponedjeljak.

Naime, iskopavanja će trajati dvije sedmice, a cilj je konačno otkriti tačno vrijeme nastanka ovog kružnog prethistorijskog spomenika kao i značaj manjeg kamenja (tzv. plavo kamenje), koje je postavljeno u središtu ovog mističnog mjesta.

Istraživači, na čelu sa britanskim stručnjacima Timom Darvillom (Univerzitet u Bournemouthu) i Geoffom Wainwrighom (Society of Antiquaries), vjeruju da ove neobične kamene tvorevine, donesene čak iz Walesa, kriju tajnu prave svrhe Stonehengea kao mjesta mističnih ljekovitih moći, objavio je BBC.

Vodeći britanski stručnjaci za Stonehenge uvjereni su da su ljudi u davnoj prošlosti redovno dolazili ovdje i "molili" se za ozdravljenje, te se nadaju da će upravo novim iskopavanjima moći konačno dokazati ove tvrdnje.