Nauka
0

Najeksplozivniji svjetski jezik

Sarajevo-x.com
Gigantski palmin salamander, vrsta guštera iz Centralne Amerike, "ispaljuje" svoj jezik većom snagom, nego bilo koji drugi mišić u cijelom životinjskom svijetu, pokazalo je novo istraživanje.

Salamander Bolitoglossa dofleini, može "ispaliti" svoj jezik snagom od preko 18.000 vati po kilogramu mišića. Ovo je skoro dvostruko više od izlazne snage prethodnog prvaka, žabe Bufo alvarius iz rijeke Colorado.

Bolitoglossa može ispružiti svoj jezik u dužinu koja predstavlja skoro polovicu dužine njegovog tijela, a za to mu treba vrijeme od oko 7 milisekundi, što je 50 puta brže od prosječnog treptaja oka. Stephen Deban sa Univerziteta South Florida i njegove kolege su snimale specijalnim video kamerama, a uz pomoć elektroda na jeziku salamandera su mjerili energiju mišića, salamandera koji je lovio žive cvrčke.

Njihovo otkriće je pokazalo da se jezik "ispaljivao" puno brže nego što može biti ostvareno samom kontrakcijom mišića. Istraživači misle da još neidentificirano elastično tkivo je pričvršćeno na jezik salamandera, i da ono prikuplja energiju u pripremi za eksplozivnu reakciju.

Nije poznato kako salamnder postiže rekordnu izlaznu snagu. Sistemi za "ispaljivanje" jezika kod drugih životinja zahtijevaju postojanje tri elementa: motora koji generira energiju, oprugu koja prikuplja energiju i kvaku koja kontroliše vrijeme aktivacije opruge. Naučnici su do sada identificirali samo motor u salamanderovom sistemu.

"Ono što ostaje da se otkrije je anatomska struktura koja čini oprugu i kvaku", napisali su istraživači.