Nauka
0

Na jednoj anteni Međunarodne svemirske stanice otkrivena crna mrlja

NINA
Na osnovnoj anteni američkog dijela Međunarodne svemirske stanice, montirane na modulu "Destini", otkrivena je crna mrlja nepoznatog porijekla.

Specijalisti sa Zemlje obratili su na nju pažnju poslije dobivanja slike s kamere postavljene na vanjskoj strani stanice.

"Nikakvog utjecaja na rad specijalne antene mrlja nema", izjavio je agenciji RIA "Novosti" Sergej Puzanov, koordinator NASA-e za odnose s javnošću u Ruskoj Federaciji.

Trenutno antenu zaklanjaju solarne baterije, što ponekad smanjuje kvalitetu prijema video materijala koje dobiva Zemlja.

"U toku daljnje izgradnje stanice metalna konstrukcija sa solarnim baterijama biće prenesena na svoje stalno mjesto, na lijevom djelu stanice i time će se zona djelovanja te antene proširiti", pojasnio je ruski stručnjak.

Prema riječima Puzanova, antena Q-dijapazona predstavlja inženjersko remek djelo. Ona omogućava nadležnim službama da dobiju slike istodobno s četiri kamere visoke rezolucije postavljene na različitim dijelovima stanice. S nje preko satelita dolazi do razmjene telemetrijskih informacija sa zemlje.