Stari 2.000 godina
60

Na britanskom aerodromu spriječeno krijumčarenje iranskog artefakta vrijednog 30 miliona funti

F. H.
Foto: Antonio Olmos/The Observer
Foto: Antonio Olmos/The Observer
Na aerodromu Stansed u Velikoj Britaniji zaplijenjena je oko 2.000 godina stara skulptura, a čija bi vrijednost na tržištu bila 30 miliona britanskih funti. Plan je vjerovatno bio da se artefakt proda na crnom tržištu.

Radi se o velikom fragmentu sasanidskog reljefa u stijeni koji prikazuje impozantnu mušku figuru isklesan u 3. stoljeću nove ere, a svježe je izdubljen iz litice u Iranu ugaonom brusilicom.

Službenici graničnih snaga postali su sumnjičavi kada su vidjeli njegovo nasumično pakiranje, možda s namjerom da sugeriše da se radi o bezvrijednom predmetu. Reljef, visok preko jednog metra, isklesan je iz žive stijene ili stijene isklesane na licu mjesta.

"Gotovo nikada ne nailazimo na slučaj da je nešto izrezano iz žive stijene. To je razina brutalizma koja nadilazi sve. Imaš čak i tragove flomastera na stražnjoj strani prije nego što su upotrijebili kutnu brusilicu za dijagonalno rezanje iza i po vrhu. Zatim je spakiran na nevjerojatno loš način, u mali, gotovo nepodstavljeni sanduk koji je bio pričvršćen ekserima. Da je to bio najsavremeniji sanduk s umjetničkim rukovanjem, to bi privuklo drugačiju pozornost jer je zahtijevalo sve vrste papirologije", kazao je John Simpson, viši kustos i arheolog u odjelu Britanskog muzeja za Bliski istok

Identificirao ju je kao jedinstvenu reljefnu skulpturu u stijeni koja datira iz razdoblja Sasanidskog carstva.

"Pripada razdoblju kada je Iran bio središte moćnog carstva koje se protezalo od Sirije do Kavkaza i središnje Azije, s glavnim gradom u Ktesifonu, južno od današnjeg Bagdada", rekao je

Budući da je isklesan od vapnenačkog kamena, koji se nalazi širom Irana, nemoguće je odrediti tačnu lokaciju. Postoji samo oko 30 poznatih sasanidskih reljefa na stijenama, koji uglavnom datiraju iz trećeg stoljeća. Gotovo svi su u relativno malom dijelu Irana, u svojoj pradomovini, pokrajini Fars.

"Sumnjamo da dolazi negdje iz područja Shiraza. Stilski je slična jednoj poznatoj u regiji. Mislim da je to vjerojatno dio velikog niza. Možda ima još bitova", kazao je Simpson.

Nedostatak natpisa onemogućuje identifikaciju prikazane osobe, ali njegova odjeća i dijademom označavaju ga kao osobu visokog ranga. Njegova gesta pozdrava i pokornosti, s podignutim savijenim kažiprstom, obilježje je sasanidske umjetnosti kada su figure u prisutnosti kraljevske obitelji, što sugerira da je to bio dio veće kompozicije, s kraljem s desne strane i možda drugim figurama iza.

Reljef se prelomio na dva dijela jer je bio tako loše upakiran. Britanski muzej sada je dao da ga poprave konzervatori.

"Izgleda nevjerovatno. Zapanjujuće je privlačno. Vrednovanje može biti bilo što, stvarno. Govorimo o 20 do 30 miliona funti i više. Tako nešto nikada nije bilo na tržištu", rekao je Simpson.

Rekao je da bi artefakt bio "nevjerovatno vrijedan" na crnom tržištu. Pljačkaše očito nisu pokolebale stroge kazne ako budu uhvaćeni.

"U Iranu još uvijek postoji smrtna kazna za trgovinu antikvitetima. Ljudima je suđeno i pogubljivano je u Iranu u posljednjih nekoliko desetljeća. Ali u posljednjih nekoliko godina vidjeli smo više iranskog materijala. To znači da su ljudi voljni i sposobni prekršiti sankcije", opisao je arheolog.

Slučaj su istraživali Interpol i Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, ali do sada niko nije uhapšen, iako je na pakiranju bio naveden pošiljatelj, primatelj i odredište, britanska internet aukcijska stranica, koja je rekla da to nije očekivala.

Nakon što je predmet formalno oduzet, Britanski muzej je dobio dopuštenje od iranske vlade da ga izloži tri mjeseca prije nego što ga pošalje u Nacionalni muzej u Teheranu.

U izjavi, Seyed Mahdi Hosseini Matin, otpravnik poslova Islamske Republike Iran u Londonu, rekao je: “Iskreno se nadamo da će daljnje širenje saradnje između Britanskog muzeja i iranskog ambasade u Londonu i dalje biti učinkovito u borbi protiv protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima i zaštite kulturnog nasljeđa čovječanstva”, piše The Guardian.