14. i 21. decembra
42

Mislite da ste puno inteligentni? Uskoro IQ testiranje u Sarajevu i Banjoj Luci

S.H.P.
Mensa BiH organizirat će testiranje inteligencije u Sarajevu 14. decembra 2019. godine, a sedam dana kasnije 21. decembra u Banjoj Luci.

Testiranje u Sarajevu će se održati u terminima od 11:00 i 12:30 sati na Ekonomskom fakultetu UNSA, a u Banjoj Luci na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako izgleda testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje, a zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.

Šta je Mensa?

Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj. Njeni osnivači su australijski advokat Roland Berrill i engleski naučnik Lancelot Ware, čija ideja je bila da stvore udruženje za natprosječno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih razlika.

Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2 posto ukupne populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Osnovni i jedini uslov za članstvo jeste da se posjeduje kvocijent inteligencije od 133 ili više po Bineovoj (Vekslerovoj), odnosno 148 ili više po Katelovoj skali koji se postiže ostvarivanjem rezultata na standardizovanom IQ testu višim od onoga koji postiže 98 posto ukupne populacije.

Kako se prijaviti

Prijave za testiranje se podnose putem online formulara na Mensa.ba najkasnije do 15:00 sati u srijedu, 11. decembra 2019. godine.

Testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja u suprotnom nećete moći pristupiti polaganju testa.

Rezultati testa su povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH i samom kandidatu. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem elektronske pošte.

Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na: [email protected].

Mensa BiH pozvala je sve one koji su bilo kada polagali standardizovani Mensin test inteligencije te zadovoljili uslov za učlanjenje a državljani su BiH da se jave na e-mail adresu ukoliko žele da se učlane, s obzirom da se članstvo obnavlja na godišnjem nivou od jula mjeseca svake godine.