Smanjite rizik vježbanjem
0

Mišićavi muškarci rjeđe obolijevaju od raka

Sarajevo-x.com
Muškarci koji redovno vježbaju u teretani smanjuju rizik od obolijevanja od raka za čak do 40 procenata, zaključci su studije međunarodnih naučnika, objavio je britanski Telegraph.

Prema mišljenju naučnika da bi tijelo ostalo u formi i zaštitilo se od bolesti potrebna je mišićna masa, a za to je potrebna pravilna prehrana i redovno vježbanje.

U studiji koja je provođena skoro deset godina učestvovalo je više od osam hiljada muškaraca u dobi od 20 do 82 godine. Isptanici su redovno išli na medicinska testiranja kako bi im se mjerila mišićna masa i tokom tih deset godina naučnici su pratili fizički razvoj muškaraca, koliko njih obolijeva od zloćudnih umora, te koliko umire.

Rezultati su pokazali da je kod muškaraca koji su koristili zdravu hranu i redovno vježbali u teretani rizik od obolijevanja ili umiranja od raka smanjen za 30 do 40 procenata, a isto tako je dokazano da se rizik može umanjiti i kod osoba sa većom tjelesnom težinom ukoliko se na vrijeme počnu pravilno prehranjivati i vježbati.

"Ovakvi rezultati mogu pomoći umanjenju stope smrtnosti muškaraca od zloćudnog tumora. Dovoljno je samo dva puta sedmično ići u teretanu i rizik od obolijevanja će biti znatno smanjen", objavljeno je u časopisu 'Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention'.