CERN
0

"Magnetni monopol" mijenja fiziku?

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Eksperiment koji vodi istraživač sa Alberta univerziteta u Velikom hadronskog sudarivaču /LHC/ u CERNu mogao bi dramatično da promijeni naše koncepte o bazičnoj fizici i da načini revoluciju u našem shvatanju Univerzuma.

Pozitivni efekti bi se mogli odnositi i na razvoj novih tehnologija u budućim generacijama, koje sad postoje samo u naučnoj fantastici.

Profesor James Pinfold vodi međunarodni tim fizičara koji će koristiti ultra-visoke energetske protonske sudare. Protoni će se kretati skoro brzinom svjetlosti u potrazi za hipotetičkom česticom nazvanom "magnetni monopol".

"Magnetni monopol" je teoretska čestica materije. "Nekoliko važnih teorija fizike izgrađeno je na vjerovanju da monopoli postoje i bio bi to veliki naučni prevrat ako bi se to dokazalo", kazao Pinfold.

Ako bi nauka došla do tog dokaza, udžbenici fizike od univerziteta do nižih škola morali bi biti revidirani.

"Naše konvencionalno razumijevanje magneta govori nam da oni imaju sjeverni i južni pol", istakao je Pinfold.

Ali "magnetni monopol" ima samo jedan pol i to će promijeniti naše razumijevanje i potencijal elektromagnetizma“ - sile koja vezuje čestice materije zajedno.

"Elektromagnetna sila je razlog što, kad sjedem na stolicu ne propadnem kroz nju" - objasnio je Pinfold i istakao da bi otkriće monopola otvorilo cijelu novu budućnost materijala i tehniologija ako bi naučnici uspjeli da ih naprave u velikim količinama.

"Monopoli mogu materiju napraviti dovoljno tvrdom da izdrži nuklearnu eksploziju i, takođe, to može da omogući magnetnu levitaciju" - dodao je Pinfold.

On je kazao da već početkom 2011. godine očekuje da će postojanje monopola biti dokazano u eksperimentu koji je u toku.

U CERNu, na granici između Švicarske i Francuske, Pinfoldov tim će koristiti LHC, čestični akcelerator obima 27 kilometara, u potrazi za magnetnim monopolom, u materijalu koji nastane sudarom protona.

Sudari protona proizvešće energiju bez presedana od 14 TeV (tera-elektron Volti). Sitne čestice nastale u sudaru dupliraće proizvedenu energiju, upravo onakvu kakva je bila nakon "Velikog praska", u događaju koji je kreirao Univerzum.