Nauka
0

Kina i Rusija u zajedničkoj misiji na Marsu

Sarajevo-x.com
Kina kaže da će se udružiti sa Rusijom u zadničkoj misiji na Marsu 2009. godine, a to je, kako kažu, važan korak u uspostavljanju svemirske saradnje između dvije zemlje.

Mali kineski satelit uzletjet će na ruskoj raketi, kako se navodi u dogovoru potpisanom u ponedjeljak između kineske "National Space Administration" i ruske "Federal Space Agency", javili su iz kineskog Svemirskog društva u srijedu.

Prema dogovoru, kineski satelit bi trebao biti lansiran uz ruski svemirski brod "Phobos Explorer", vjerovatno u oktobru 2009. godine, javljaju iz administracije.

Posmatrači smatraju da će ova misija spojiti kineski novac i rusku nauku. "Niko nema više svemirskog iskustva nego Rusi i nema sumnje da je njihova tehnologija daleko ispred Kine", rekao je Tong Huiquan, astronom u Nacionalnom institutu tehnologije u Kini i dodao da je kineska ekonomija bolja od ruske te da će Kina finansijski pomoći Rusiji i to stvara zajedničku korist za obje zemlje.

Uprkos tomu, mnogi posmatrači smatraju da je interes Kine refleksija njihove velike želje za moći i pitanje nacionalnog ponosa. Godine 2003. Kina je uspješno lansirala u orbitu astronauta Yang Liweija, čime je postala treća zemlja nakon bivšeg Sovjetskog saveza i SAD-a koja je čovjeka poslala u svemir.