Nauka
2

Jato "nestalih" leptira viđeno iz svemira

Klix.ba
Jedna od najvećih migracija životinja vratila se u punom sjaju, a sve su zabilježili radari opservatorije za vremenske prilike.

Broj leptira "monarh" (latinski Danaus plexippus) padao je iz godine u godinu, a njihova epska migracija koja se dešava na daljini od čak 5.000 kilometara postala je prava rijetkost.

Leptiri koji većinu godine provode na cijeloj teritoriji Sjeverne Amerike, zimi se skupljaju i lete u izuzetno malo područje u Meksiku. Nakon što je primjećen pad populacije usljed remećenja njihovog izvora hrane, malo je onih koji su se nadali da će jato monarha vidjeti na radaru Nacionalnog vremenskog servisa u St. Louisu.

Prilikom pregledanja snimaka neba meteorolozi su primjetili "oblak" koji nije trebao biti tu. Dodatnim izučavanjem zaključeno je da je objekat koji stvara oblak „biološke prirode“ da bi se ubrzo nakon toga shvatilo da je riječ o povratku monarha koji je bio toliko veličanstven da se vidio iz svemira.

Jedna od fotografija oblaka leptira podsjeća na konture ove životinje koja je specifična po svojim odbrambenim bojama krila.

Naučnici su se složili da bi ovo mogao biti nagovještaj povratka broja leptira čiji se vrhunac posljednji put zabilježio '90-ih godina prošlog vijeka.