U stanju je mirovanja
19

Japanski lander snimio "jezivu" fotografiju prije lunarne noći, koju možda neće "preživjeti"

D. B.
Japanski lander SLIM se uprkos malim šansama ipak aktivirao nakon duže od sedmice nakon "pada naglavačke" na površinu Mjeseca, no sada je neaktivan tokom lunarne noći i možda se uopće neće probuditi.

Tim japanske svemirske agencije JAXA-e, koji vodi misiju SLIM, objavio je posljednju fotografiju koju je lander snimio na lunarnom krateru Shioli prije sumraka dok se približavala noć. Poznato je da lunarna noć traje kao dvije sedmice na Zemlji te da se temperatura spušta do minus 130 stepeni.

Tim je potvrdio da je lunarni lader sada u stanju mirovanja, koje će trajati barem tokom lunarne noći. Njegove šanse da nakon tog perioda nastavi s radom nažalost nisu velike, no treba imati u vidu da nas je već jednom sve iznenadio.

"Iako SLIM nije dizajniran da preživi surove lunarne noći, mi ga planiramo pokušati pokrenuti još jednom sredinom februara, kada će Sunčeva svjetlost ponovo dopirati do njegovih solarnih panela", poručili su japanski naučnici uz objavljenu fotografiju koju je zabilježio SLIM.