Misija nije uspjela
56

Japanski lander se srušio na površinu Mjeseca

D. B.
Japanska kompanija iSpace iz Tokija se nadala da će obaviti rijetko privatno slijetanje na Mjesec, no čini se da nije uspjela u tome.

Komunikacija s landerom pod nazivom Hakuto-R izgubljena je nekoliko trenutaka nakon planiranog slijetanja na Mjesec u utorak. Inženjeri istražuju šta se zapravo dogodilo, no vjeruje se da se lander srušio na lunarnu površinu.

Plan misije je bio da lander sleti na Mjesec, a potom da ispusti istraživački rover kao i robota veličine loptice za tenis koji je razvio proizvođač igračaka.

Lander je lansiran pomoću rakete SpaceX u decembru prošle godine te je proveo pet mjeseci na putu do svoje destinacije.

"Nismo mogli potvrditi komunikaciju s landerom. Pretpostavljamo da nije obavio slijetanje na lunarnu površinu. Ipak, skupili smo veliku količinu podataka i mnogo iskustva", izjavio je direktor kompanije iSpace Takeshi Hakamada 25 minuta nakon planiranog slijetanja.

Lander se činio spremnim za slijetanje nakon što se spustio na 89 metara od površine, pokazale su animacije. Bio je težak 340 kg i visok nešto više od dva metra, ali ipak relativno mali i kompaktan uzimajući u obzir standarde za lunarne letjelice.

Dosad su SAD, Rusija i Kina uspjele spustiti robote na lunarnu površinu.