Pojavio se bljesak
14

Japanski astronom snimio udar meteorita u Mjesec

D. B.
Japanski astronom je uspio snimiti udar bljesak koji je nastao udarom meteorita u Mjesec, a kji je bio vidljiv na "noćnoj strani" našeg susjeda.

Trenutak udara meteorita snimio je Daichi Fujii, kustos u Muzeju grada Hiratsuke, a to je uspio pomoću kamera postavljenih u svrhu praćenja Mjeseca. Snimak je nastao 23. februara u 20:14 sati po lokalnom vremenu u Japanu, a čini se da je meteorit udario u krater Ideler L, sjeverozapadno od kratera Pitiscus, piše Space.com.

Meteori putuju brzinom od oko 48.280 km/h odnosno 13,4 km/s, njihovi udari stvaraju intenzivnu toplotu i kratere, a istovremeno i sjajan bljesak vidljive svjetlosti. Udari u Mjesec se mogu vidjeti sa Zemlje, što je pokazano na primjeru, ali ako su dovoljno veliki i ako se događaju u području lunarne noći okrenutom prema našoj planeti.

Novi krater bi mogao imati prečnik od desetak metara, a moguće je da ga je snimio i NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska lunarna sonda Chandrayaan 2.

Iako se meteori sudaraju sa Zemljom svakodnevno, većina ih u potpunosti izgori u kontaktu s atmosferom. Međutim, Mjesec ima veoma tanku egzosferu, što znači da meteori koji inače ne bi stigli do Zemljine površine obično padaju na površinu Mjeseca zbog čega je prekriven kraterima.

Snimanje ovakvih događaja ima i naučnu vrijednost jer pomaže naučnicima da otkriju stopu utjecaja na površinu Mjeseca. To je izuzetno važno jer se SAD i druge zemlje pripremaju da pošalju astronaute na lunarnu površinu.