Nauka
0

Jabuka sa okusom hamburgera?

Sarajevo-x.com
Australski stručnjaci za ishranu vjeruju da su pronašli rješenje za jednu od najrasprostranjenijih epidemija modernog doba - gojaznost. Stručnjaci namjeravaju pronaći metod zavaravanja jezika i osjetila za okus tako da kada jedemo jabuku dobijemo osjećaj da ustvari konzumiramo hamburger.

U borbu protiv gojaznosti ulažu se milioni dolara kako bi se pronašao lijek odnosno način kako se suprotstaviti epidemiji koja zahvata sve mlađu poulaciju i značajno utiče na njihovo zdravstveno stanje.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Deakin u Asutraliji vjeruje da bi određenim sastojcima mogli zavarati jezik tako da kada jedemo voće i povrće u ustima imamo zapravo okus ukusne masne hrane.

"Ovom strategijom mogli bismo smanjiti unos masnoće i soli u svoj organizam", izjavio je dr. Russel Keast koji će zajedno sa svojim timom rezultate istraživanja predstaviti na nacionalnoj konferenciji o hrani ovog mjeseca u Melbourneu.

Još 1970. godine stručnjaci su pronašli zdravi pandan za šećer i to u apsolutno nehranjivim proizvodima, ali do sada nije otkriven nijedan proizvod koji bi bio zdrava varijanata za so i masnoću.

"Nismo pronašli receptor za so u ljudskom jeziku. No, kada se to desi moćićemo stvoriti proizvod koji će biti dijetalan i zdrav, a istovremeno će mozgu signalizirati da osoba konzumira ukusnu, slanu i masnu hranu", nagladio je dr. Keast.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da iako uspiju zavarati mozak i jezik, naše tijelo nam nikada neće vjerovati i čekat će svoju porciju hrane.