Nauka
0

Izolirani proteini koji neutraliziraju virus gripe

FENA
Grupa istraživača sa Univerziteta Harvard saopćila je da je izolirala proteine koji mogu da neutraliziraju više različitih vrsta virusa sezonske gripe, kao i viruse izazivače pandemija kao što je ptičija gripa.

Novootkriveni proteini, koji su ponovo formirani u laboratorijskim uvjetima i ispitivani na miševima, sprečavaju ove viruse da mijenjaju oblik i tako im onemogućavaju da prodiru u ćelije.

Tim na čelu sa naučnikom Vejnom Maraskom tvrdi da ova antitijela djeluju tako što se vezuju za protein hemaglutinin (HA), koji se nalazi na površini virusa gripa. HA ima relativno stabilnu gensku strukturu na raznim vrstama virusa gripe, što antitijela čini djelotvornim.

Istraživači podsjećaju da je problem s virusom gripe u tome što sva tri njegova tipa - A, B i C, veoma brzo mutiraju. To je razlog što svake godine nešto drugačiji virus kreće u "napad" na naše organizme, tako da imunolozi sa svakom novom sezonom moraju da proizvedu novu vakcinu na osnovu vrste virusa gripe koji identificira Svjetska zdravstvena organizacija.

Ukoliko efikasnost novootkrivenih proteina bude potvrđena, moglo bi se krenuti u proizvodnju lijeka protiv gripe koji bi djelovao protiv svih vrsta koje nastaju njegovom mutacijom, prenio je francuski sedmičnik "Nouvel Observateur".

Usprkos postojanju vakcine, procjenjuje se da godišnje u svijetu od gripe umre 250.000 ljudi.