Komentari (0)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ljudi sve je to super...samo ima jedan veliki problem(ja cu se vise osvrnuti na korisnicki radni kadar)...znate li kakav je ogroman problem bio kada su negdje poslije rata u firmama,bankama,postama mjenjali opremu i operativne sisteme (tada 286,386-ice sa MS Dos-om)pa im nabacili windows-e 95...pa svi su samo blejili ko telad...i dan danas ne znaju kako sve to radi...zato sto ...nazalost...na tim mjestima rade ili neki dzutuumi iz Titinog doba...ili neki debili koji su direktorovi rodjaci...znam da me kontate...mislim linux je prelagan...da da...NAMA.... :) pa jebo te...nedavno lik(uposlenik) u posti se ne zna kostiti aparatom za kreditne kartice ... ....ma dajjjjjj.... :)
hihi… ispade da ekavicu pričam. Trebalo bi da dodaju Preview/Post mode na ove komentare ili Editovanje, štagod :)
Iako je u gore spomenutom slučaju Linux tu firmu koštao isto koliko i Windows, Linux je opet optimalniji slučaj (u našim prilikama) jer umesto da plaćam licencu Gates–u plaćat ću domaćim mladićima za uslugue implementacije (mislim da toga bar imamo). U Vezi OS X Servera, veoma interesantno. Ne bi mi ni napamet palo, thx for info.
Ovo je vrlo ozbiljan razvoj situacije kako za Ford tako i za Microsoft i sigurno ce imati uticaja i na odluke koje ce napraviti druge velike firme. Ja sam nedavno radio na projektu za jednu srednje veliku firmu u Americi koja je presla na Linux na serverima prije skoro dvije godine. Tada im je cilj bio usteda na licencama i to su postigli. Medjutim, kad se izuzmu troskovi licenci i ako se uzme u obzir da se korisit kvalitetan hardware, Linuc kosta vise manje isto kao i Windows. Naime, troskovi podrske i odrzavanja su gotovo jednaki (ovo se posebno odnosi na firmu koju sam gore spomenuo). Iz toga razloga, oni su poceli traziti alternativu i sad koriste platormu koja je kombinacija Linuxa i OS X Servera. Naime OS X je ukupno jeftiniji od Linuxa iako je licenca za neogranicen broj korisnika za OS X $1,000. Naime, ova firma je eliminirala 80% technickog osoblja prelaskom na OS X cime su ostvarili orgrome ustede na troskovima podrske i odrzavanja. Dodatnu ustedu su ostavarili i kupovinom Xserve servera (po masini, Xserve je bio jefitiniji za $2,000 od komparativnog Dell modela, a razlika na RAID sistemu je bila $24,000 po masini. Naime top model Xraida kosta $11,000 dok je slican model kod Della $35,000. Plus Apple ima daleko bolji program podrske a i kvalitetniji hardware). Moja sugestija BiH vlastima bi bila da zakonom odrede da se kad god je to moguce korisit open source (po mogucnosti BSD, Darwin i tek na kraju Linux) te da se uvijek preferiraju Unix sistemi u odnosu na Windows. Dalje, sve aplikacije koje se prave za potrebe drzavnih institucija bi trebale biti bazirane na Java programskom jeziku. P.S. Nagibe, ovaj prijedlog da se domace firme angazuju na razvoju softwarea za potrebe drzave i, na koncu, firmi je dobar. Trebao bi se uclaniti na BiH Business klub na Xclubs. Pozdrav, Mac OS X
Predstavlja velik korak za Linux, ali predstavlja i ogromna ušteđenja para za Ford od silnih licenci. Čini mi se da je par velikih kompanija u Australiji počelo trend. Nego najbitnija stvar iz ovoga može biti poruka Domaćim firmama. Nikoga sad nije briga jer je većina softwarea “divlja”, al’ kad počne da se sprovodi zakon bit će druga priča. Jest da će bit malo komplikovano u početku ali eto prilike domaćim mladim stručnjacima da zarade malo para.