Nauka
31

Fizika i sport: Kako lopta iz kornera uopće može ući u go?

Klix.ba
Ljubitelji sporta vjerovatno znaju za ovu pojavu, a njena se aplikacija može sresti u brodogradnji pa čak i na nekim modelima letjelica.

Ako ste ikada gledali izvođenje kornera i gol iz tzv. mrtvog ugla, onda ste upoznati sa fizikom bolje nego što ste mislili.

Ipak, malo ljudi zna da se zapravo radi o fizičkoj pojavi poznatoj kao Magnusov efekt. Ime je dobio po njemačkom naučniku Gustavu Magnusu koji je među prvima posmatrao i matematički analizirao neobično ponašanje tijela u vazduhu.

Prvenstveno, efekt se odnosi na sferične ili cilindrične objekte koji putuju kroz prostor popunjen zrakom uz dodatnu rotaciju oko svoje ose. Ovaj način kretanja izaziva neobično i naizgled samostalno skretanje tijela u smjeru zavisno od vrste rotacije.

Prilikom rotacije sa jedne strane tijela nalazi se zona povećane brzine gdje će doći do smanjenja pritiska (strana gdje su smjer kretanja zraka i smjer rotacije identični). Sa druge strane tijela imamo zonu smanjene brzine što znači da je došlo do povećanja pritiska (strana gdje su smjer kretanja zraka i smjer rotacije suprotni). Pošto je sa jedne strane pritisak viši od pritiska sa druge strane, javit će se rezultantna sila na tijelo usmjerena od zone višeg ka zoni nižeg pritiska.

Pojava je demonstrirana na brani u Tasmaniji visokoj 126 metara. Nakon što je košarkaška lopta zarotirana i puštena u slobodni pad, došlo je do ekstremne promjene putanje. Detalji su odlično objašnjeni na videu YouTube kanala Veritasium.