Drugi put zaredom
9

Evropska i ruska misija na Mars u problemima nakon neuspjelog testiranja padobrana

D. B.
Evropska i ruska zajednička robotska misija na Mars je naišla na probleme nakon što su neuspješno završena dva testa padobrana u nizu.

Evropska svemirska agencija ESA i ruska nacionalna svemirska korporacija Roscosmos namjeravaju 2020. godine zajedno obaviti lansiranje i tako krenuti u misiju na Mars, ali su se pojavili problemi s padobranom. Vremena nema još mnogo za popravke, a ako zajednički tim ne ispuni cilj do 2020. godine, onda će morati čekati dvije godine.

ESA i Roscosmos rade na zajedničkoj misiji ExoMars već nekoliko godina, a cilj programa iz dvije faze jeste slanje niza letjelica na Mars u potrazi za znakovima života. Prva faza je obavljena 2016. godine kada su na Mars poslana dva vozila, jedno u orbitu planete da analizira gasove u atmosferi koji bi mogli poticati od života, a drugo je bio lander koji je sletio na površinu kako bi testirao tehnologiju potrebnu za postavljanje teške opreme na površinu planete. Druga faza je slanje robotskog rovera na Mars koji će bušiti površinu i tražiti znakove života.

Prva faza misije ExoMars je imala djelomičan uspjeh. Orbiter je ušao u orbitu Marsa prema planu te još uvijek kruži i prikuplja podatke, dok je lander imao teško slijetanje. Senzori su dobili pogrešne podatke zbog čega je padobran aktiviran u pogrešno vrijeme. Zbog toga lander nije dovoljno usporio te je pao na površinu.

Sada se ESA i Roscosmos nadaju da će novostečeno znanje iskoristiti u pripremi za realizaciju druge faze misije ExoMars. ESA ima problema s procesom slijetanja jer je tokom dva posljednja testiranja oštećen glavni padobran čak i nakon izmjena kako bi se to spriječilo.

Plan je da rover Rosalind Franklin bude spušten na površnu Marsa na platformi Kazachok, a pad trebaju usporiti četiri glavna padobrana s nizom manjih. Testiranja se na Zemlji obavljaju puštanjem testnih vozila s velikih visina kako bi se ustanovilo kako će funkcionisati padobrani na Marsu. Tokom testa 28. maja su uništena dva glavna padobrana, a na posljednjem testu obavljenom 5. augusta je oštećen jedan od glavnih padobrana.

ESA i Roscosmos pokušavaju ustanoviti šta se dogodilo, a poznato je da druga faza misije ExoMars treba početi između 25. jula i 13. augusta 2020. godine kada će biti lansirana ruska raketa Proton.

Prije toga se planira obavljanje dodatna dva testa padobrana. U septembru će se sastati specijalisti za padobrae koji će potražiti rješenja.