Nauka
0

Eksperimenti pokazuju da je Einstein bio u pravu

Sarajevo-x.com
Prvi rezultati misije NASA-e koja je pokrenuta radi potvrđivanja dva predviđanja koje je napravio Albert Einstein pokazuju da je ovaj veliki naučnik bio u pravu što se tiče barem jedne od te dvije teorije.

Trebat će još najmanje osam mjeseci da bi se odredilo da li je i drugu teoriju tačno definisao, naveli su naučnici koji analiziraju podatke sa NASA satelita Gravity Probe B.

Svemirska letjelica je 20. aprila 2004. godine lansirana u orbitu iz Kalifornije. Rukovodilac misije je prezentirao detalje na sastanku fizičara u Jacksonville an Floridi.

Gravity Probe B koristi ultra-precizne žiroskope koji mjere dva efekta Einsteinove opće teorije realtiviteta.

Jedan od ovih efekata se naziva geodetski efekat, a drugi efekat povlačenja konstrukcije. Zajednička analogija za oba efekta je teška kugla postavljena na gumenoj plohi.

Kugla će utonuti u plohu, deformišući gumenu plohu oko sebe na način na koji masivni objekti kao što je planeta Zemlja iskrivljuje prostor i vrijeme oko sebe.

Analogno tome, geodetski efekat je sličan obliku utonuća koji kreira lopta postavljena na gumenu plohu. Ako se kugla rotira, ona će početi vući gumenu plohu sa sobom u toj rotaciji. Na sličan način, Zemlja u svojoj rotaciji vuče lokalni prostor i vrijeme sa sobom. Istina veoma malo, ali ipak vuče.

Tokom jedne godine, ovi efekti uzrokuju da se ugao rotacije žiroskopa pomjeraju u mjeri ugaonih minuta. Podaci sa Gravity Probe B žiroskopa jasno potvrđuju Einsteinov geodetski efekat u tačnosti reda 1 procenat.

Naučnici sa Stanforda još uvijek pokušavaju da razluče detalje vezane za efekat povlačenja konstrukcije iz prikupljenih podataka. Oni planiraju da objave konačne rezultate eksperimenta u decembru 2007. godine, nakon osam mjeseci analize podataka.