Počela važna misija
6

Dva satelita BepiColombo lansirana prema Merkuru

Klix.ba
Dva satelita razvijena u Evropi i Japanu lansirana su prema Merkuru, planeti najbližoj suncu.

Zajednički poduhvat nazvan BepiColombo dočekao je svoju realizaciju, a sateliti su Zemlju napustili na raketi Ariane koja je lansirana iz Južne Amerike. Satelitima će biti potrebno sedam godina da stignu na svoju destinaciju.

Međutim, kada sateliti napokon stignu, naučnici očekuju da započnu paralelne opservacije čiji je cilj dobijanje odgovora na mnoga pitanja. Naučnici su posebno zainteresovani za željezno jezgro koje čini 60 posto mase Merkura. Nauka još uvijek ne može objasniti zašto planeta ima samo tanki sloj stijena. Međutim, sateliti bi mogli donijeti odgovor na to pitanje zahvaljujući svojim snimcima visoke rezolucije.

Sateliti su iz svemirske luke Kourou lansirani u petak u 22:45 sati po lokalnom vremenu. Kontrola misije bazirana u Darmstadtu u Njemačkoj će današnji dan provesti u "komunikaciji" s letjelicom kako bi potvrdila da su sateliti ispravno konfigurisani za dugi put.

Ova misija je važna jer je prva zajednička koju obavljaju ESA i JAXA, a koja je fokusirana na Merkur. Amerikanci su to već radili pomoću sonde Mariner 10 sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i s orbiterom Messenger prije nekoliko godina. Messenger je otkrio da u kraterima Merkura ima leda. a u njegovoj kori mnogo grafita.

Novi sateliti imaju dvostruko više instrumenata te će prići bliže kako bi naučnici dobili što više informacija.

Evropski satelit MPO (Mercury Planetary Orbiter) i japanski MMO (Mercury Magnetospheric Orbiter) imaju različite uloge. MMO će se fokusirati na magnetno polje planete i pratiti ponašanje tog polja, kao i interakciju sa solarnim vjetrom, odnosno masom čestica koje dolaze od sunca.

MPO će mapirati teren, stvarati visinske profile te skupljati podatke o strukturi površine i sastavu Merkura.