Nauka
0

Dječaci su bolji matematičari?!

Sarajevo-x.com
Ispitivanja koja su među učenicima proveli američki stručnjaci pokazala su da nije tačan stereotip da su dječaci bolji matematičari. Naime, studija je pokazala da djevojčice prave greške prilikom rješavanja matematičkih zadataka jer im je već na samom početku rečeno da su dječaci svakako bolji.

Stručnjaci sa tri američka univerziteta smatraju da bi ovakvi sterotipi mogli prouzrokovati veće probleme, a pogotovo što se stalno naglašava kratkotrajna memorija kod žena.

"Djevojčice se u startu počinju brinuti da će pogriješiti. Zbog toga se čini da ne shvataju matematiku. Umjesto toga, trebale bi se skoncentrisati na rješavanje zadatih problema", izjavio je za Reuters Sian Beilock, profesor psihologije na Univerzitetu u Chicagu.

U ovim ispitivanjima učestvovalo je 200 učenica. Predmet matematika odabran je zbog vječitog uvjerenja da su djevojčice slabije na tom polju prirodnih nauka.

Djevojčice koje su loše uradile testove izjavile su da su bile preokupirane drugim mislima. Većina njih je izjavila da su mislile o tome kako će svakako pogriješiti. Važno je napomenuti da je ovim učenicama prije testa rečeno da "iako su dječaci puno bolji matematičari, mi želimo da i vi pokušate uraditi ovaj test".

Druga grupa učenica kojoj nije upućena ova stereotipna poruka, postigla je mnogo bolje rezultate.

Nakon završetka ispitivanja Beilock je zaključio da u svim socio-kulturološkim grupama stereotipne izjave mogu negativno uticati na obavljanje zadataka.