Nauka
0

Dijabetes uspješno blokiran ljudskim matičnim stanicama

Sarajevo-x.com
Brazilski i američki naučnici su, ubrizgavanjem matičnih stanica pacijenata u njihov organizam, uspjeli ponišiti simptome dijabetesa tipa 1, objavila je Američka medicinska asocijacija. Osobe koje boluju od ove vrste dijabetesa su ovisne o redovnim dozama hormona inzulina.

Zahvaljujući tretmanu sa matičnim stanicama 14 od 15 mladih osoba kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ne trebaju više inekcije inzulina, barem ne u nekoliko narednih godina.

Šećerna bolest tipa 1 nastaje kada imunološki sistem pacijenta uništava stanice koje proizvode inzulin u gušterači.

Istraživači sa Unverziteta u Sao Paulu su najprije davali svojim pacijentima snažne lijekove kako bi blokirali napade imunološkog sistema na stanice gušterače. Zatim su uslijedile transfuzije matičnih stanica izdvojenih iz krvi pacijenata kako bi se reprogramirao imunološki sistem.

Neki pacijenti su brže reagovali na ovu terapiju u odnosu na druge, a i dužina trajanja efekata je varirala.

Jedan pacijent je preživio 35 mjeseci bez ijedne inekcije inzulina, a druga četiri pacijenta su bez inzulina izdržala najmanje 21 mjesec.

Dva pacijenta koja su dosta sporije reagovala na terapiju nisu morala koristiti inekcije jedan tj. četiri mjeseca.

Ipak, mnogi stručnjaci upozoravaju da je studija, objavljena u magazinu Američke medicinske asocijacije, preliminarna i nepotpuna.