Nauka
1

Deset glavnih gradova drevnih vremena

Sarajevo-x.com
Xi'an, vojska terakote
Xi'an, vojska terakote
Iako se danas nalaze u ruševinama, glavni gradovi starih civilizacija privlače milione turista iz svih dijelova svijeta sa željom da okuse bar djelić načina života koji su vodili tadašnji ljudi, čija nas historija ne prestaje oduševljavati.

10. Cahokia

Cahokia (Illinois) je nekada davno bio prvi i najveći grad SAD-a. Ovaj urbani centar kulture Mississippija bio je u potpunosti posvećen gradnji nasipa. Monk's Mound, nasip visok 30 metara, dominira ovim područjem i vjerovatno je bio snažan temelj za dom duhovnog vođe američkih domorodaca.

9. Xi’an

Kineski grad Xi’an bio je glavno uporište najvažnijih carskih dinastija Kine unazad 3.000 godina. Danas milioni turista dolaze u taj drevni grad da vide vojnike od terakote, 6.000 veličanstvenih kamenih vojnika zakopanih da čuvaju grobnicu prvog kineskog cara Qin Shi Huangdija. Osim kamenih vojnika, tu se nalazi i 100 drvenih borbenih kola i 40.000 komada raznoga brončanog oružja Još veći turistički procvat u Xi'anu očekuje se kada arheolozi otvore carev mauzolej, za koji se vjeruje da krije nevjerovatna bogatstva.

8. Veliki Zimbabve

Grad Veliki Zimbabwe vjerovatno je jedini takve vrste na Crnom kontinentu. Kompleksnost grada zbunila je evropske kolonizatore, koji nisu vjerovali da su Afrikanci sposobni za takve kreacije. Međutim, komplikovane strukture sagrađene u periodu između 13. i 14. stoljeća dokazale su suprotno. Vjeruje se da je grad u svom najmoćnijem periodu naseljavalo oko 40.000 ljudi.

7. Teba

Većina ljudi prvo pomisli na Kairo i Velike piramide kada se spomine Egipat, ali sjedište faraonskih dinastija zapravo je bila Teba. Teba je bila glavni grad drevnog Egipta, a na njen značaj utiču i poznati egipatski hramovi u Karnaku i Luxoru. Većina egipatskih vladara sahranjena je u blizine Tebe u poznatoj Dolini kraljeva.

6. Tenochtitlan

Legende i historija pokazuju da je Tenochtitlan nekad bio najveći i najljepši grad starog vremena. Glavni grad veličanstvenog asteškog carstva, imao je oko 300.000 stanovnika kada su ga 1521. godine otkrili španski osvajači. Na mjestu grada Tenochtitlan danas se nalazi glavni grad Mexica, Mexico City. Iako je bio izgrađen na otoku na jezeru Texcoco prema željama asteškog božanstva, tadašnji inženjeri učinili su grad jednako efikasnim poput svakog modernog evropskog grada sa kompleksnim sistemom kanala i puteva.

5. Cuzco

Sve ceste carstva Inka vodile su u Cuzco, prelijepi grad iz 15. stoljeća na planinama Anda. Evropski istraživači otkrili su ga 1532. Tokom ljeta, kraljevi Inka povlačili su se u svoje “ljetne odaje” na višoj razini Anda, danas poznatu turističku destinaciju - Machu Picchu.

4. Babilon

Poznat po svojim veličanstvenim “visećim” vrtovima, stari mezopotamski grad Babilon imao je turbulentnu historiju. Svi, od Asiraca do Velikog Aleksandra željeli su se dočepati ove strateške lokacije, a grad je bio uporište različitih vladajućih grupa tokom nekoliko hiljada godina. Legenda kaže da je kralj Nebukadnezar II, izgradio viseće vrtove kao poklon za svoju kraljicu Amitis. On je upravljao gradom tokom njegovog arhitektualnog procvata oko 600 g.p.n.e.

3. Konstantinopol

Konstantinopol ili Carigrad je bio više od hiljadu godina prijestolnica, najprije Istočnog rimskog carstva, a onda Bizantijskog carstva. Konstantinopol je bio strateški smješten između Zlatnog roga i Mramornog mora, na južnom ušću Bosfora u Mramorno more, na tački gdje Evropa susreće Aziju. Konstantinopol je bio veoma značajan kao nasljednik starog Rima i kao najveći i najbogatiji grad u Evropi tokom cijelog Srednjeg vijeka.

2. Atina

Demokratija, matematika, filozofija i Olimpijske igre potiču iz Atine, glavnog grada Grčke. Atenjani su se borili na kopnu i na moru kako bi postali vladari svih država-gradova na Egejskom moru. Svoje pobjede proslavljali s izgradnjom veličanstvenih hramova poput Partenona, simbola umjetnosi i arhitekture stare Grčke.

1. Rim

Nemoguće je prošetati ulicama Rima i ne susresti se sa podsjetnicima njegove burne prošlosti. Forum, Koloseum i Panteon, samo su najpoznatiji od mnogobrojnih spomenika nekadašnje slave Rimskog carstva koje je nekad zauzimalo područje od 2.5 miliona kavdratnih kilometara na tri kontinenta i u kojem je živjelo oko 100 miliona ljudi.