Tri misije
0

Čvrsti dokazi da na Mjesecu ima vode

Sarajevo-x.com
Tri zasebne misije koje istražuju Mjesec, na ovom Zemljinom satelitu su pronašle vodu, koja se stvara na polovima, a vjerovatno je formiraju solarni vjetrovi.

Otkriće koje će biti objavljeno u časopisu Science pokazuje kako se voda aktivno kreće po površini Mjeseca, formirajući i razdjeljujući se pri miješanju s česticama prašine.

Naučnica Carle Peters sa Univerziteta Brown na Rhode Islandu provjerila je podatke s indijske misije Chandraayan i pronašla spektografski dokaz postojanja vode, za koju se čini da je gušća na polovima.

˝Kada kažemo 'voda na Mjesecu' ne govorimo o jezerima, okeanima, pa čak ni lokvama. Voda na Mjesecu znači da su molekule vode i hidroksila (hidrogen i oksigen) u interakciji s molekulama stijena i prašine u milimetarskom sloju na površini˝ objašnjava Pieters, a prenosi Reuters.

˝Vrlo je moguće da se kasnije otkriju još 'vlažnija' područja na Mjesecu˝, kaže o ovom otkriću Paul Lucey sa Univerziteta Hawaii. ˝Možda su najvrijedniji rezultati ovog otkrića što podstiče kritičko preispitivanje teze da je Mjesec suh. Jer nije.˝