Nauka
0

Bosna i Hercegovina se pridružila projektu Međunarodne godine astronomije

Sarajevo-x.com
Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2009. godinu Međunarodnom godinom astronomije. Povod je obilježavanje 400. godišnjice od kada je Galileo Galilej 1609. prvi usmjerio teleskop prema nebu. Ta se godina uzima kao početak modernog doba u astronomiji, odnosno, kao početak teleskopske ere.

Generalni sekretar Međunarodne astronomske unije dr. Karel A. van der Hucht objavio je da je Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion iz Sarajeva, izabran za koordinatora koji će biti zadužen za komunikaciju između BiH i ove međunarodne organizacije u okviru projekta Međunarodne godine astronomije. Astronomsko društvo Orion ujedno je nacionalni organizacioni centar koji će koordinirati astronomske akcije i projekte u Bosni i Hercegovini vezane za Međunarodnu godinu astronomije.

„Bosna i Hercegovina je postala 111. zemlja koja se pridružila aktivnostima putem kojih će se svemir približiti najširim slojevima stanovništva“, kazao je predsjednik Oriona i dodao kako će pod pokroviteljstvom UNESCO-a sljedeće godine biti organizirane brojne aktivnosti širom planete. „Kao najstarija nauka, astronomija je neodvojiva od ukupne kulture čovječanstva. Kroz proces otkrivanja fundamentalnih zakona svemira čovjek pokušava da 'zahvati' i dio vlastite esencije i da razumije svoje mjesto u svemiru. Astronomija pruža mnogo prilika za jednu od najljepših radosti za koje čovjek zna – radost saznanja“, dodao je Muminović.

Astronomsko društvo Orion već priprema različite projekte koji će ne samo obilježiti Međunarodnu godinu astronomije, već i provesti čitav niz akcija u cilju popularizacije astronomije. Očekuje se da će se u predstojeće aktivnosti uključiti brojne institucije, udruženja, kao i pojedinci i bh. astronomi iz cijelog svijeta.

„Nebo je jedno za sve“, poručuju iz Astronomskog društva Orion.