Nauka
0

Blu-ray još na čekanju

Sarajevo-x.com
Sony je najavio odgodu pojavljivanja svojih novih softvera namijenjenih Blu-ray novoj generaciji DVD formata za mjesec juni. Kako razlog ove odgode navodi se želja da se izlazak ovog softvera na tržište podudari sa izlaskom odgovarajućeg hardvera za čiju je proizvodnju zadužena koreanska firma Samsung.

Benjamin Feingold, predsjednik Sony Pictures Home Entertainment, je izjavio da će prvi Blu-ray softveri biti spremni do 23. maja, kao što je bilo i planirano, ali je naglasio da Sony mora odgoditi njihovo puštanje na tržište zbog nedostatka pratećeg hardvera na tržištu.

"Većina naših maloprodajnih partnera je zahtijevala da ponovo razmotrimo odluku o datumu objavljivanja našeg softvera, radi podudaranja sa datumom izlaska prvih komercijalnih Blu-ray hardverskih uređaja na tržište", rekao je Feingold za Reuters.

Samsung je prvobitno trebao pustiti u prodaju prve Blu-ray plejere 23. maja, ali je naknadno taj rok pomjerio za 25. juni.

Obje ove odgode pojavljivanja komercijalne Blu-ray tehnike na tržištu se čine kao produkt situacije u kojoj su i Samsung i Sony krivicu za kašnjenje počeli prebacivati jedni drugima.

Prvi Samsungovi Blu-ray plejeri će se prodavati po cijeni od 1.000 dolara u SAD-u, dok će se prva dva Toshibina modela moći nabaviti po cijeni od 500 i 800 dolara.