Legendarni HMS Edeavour
47

Australci tvrde da su pronašli brod kapetana Jamesa Cooka, Amerikanci osporavaju tvrdnju

D. B.
Australski eksperti tvrde da su pronašli "konačno počivalište" broda HMS Endeavour kojim je sa svojom posadom plovio legendarni kapetan James Cook, no njihove američke kolege to osporavaju smatrajući da su tvrdnje "preuranjene".

Australski nacionalni pomorski muzej (ANMM) je saopćio da je olupina pronađena u luci Newport Harbour kod Rhode Islanda u SAD-u potvrđena kao brod HMS Endeavour. No, Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) se odmah oglasio i naveo da ima "mnogo neodgovorenih pitanja". Britanski brod je pristao u istočnu Australiju 1770. godine, a plovio je nekoliko godina Južnim Pacifikom nakon što je krenuo iz Plymoutha u Engleskoj. Brod u je kasnije bio poznat i pod imenom Lord Sandwich II je, a potonuo je zajedno s još 12 bdorova kod Rhode Islanda u augustu 1778. godine. Niko nije bio siguran na kojoj tačno lokaciji, međutim, australski ANMM je danas u Sydneyju saopćio da je potvrđena njegova lokacija.

"Drago mi je što je konačno potvrđeno počivalište jednog od najvažnijih brodova u australskoj pomorskoj historiji. Posljednji dijelovi slagalice su morali biti potvrđeni prije nego sam mogao ovo saopćiti. Na osnovu arhivskih i arheoloških dokaza, uvjeren sam je riječ o Endeavouru", izjavio je direkor ANMM-a Kevin Sumption.

Replika broda HMS Endeavour (Foto: EPA-EFE)
Replika broda HMS Endeavour (Foto: EPA-EFE)

No, američke kolege ovu tvrdnju osporavaju nakon što su i same godinama radile na pronalasku broda te tvrde da je "identificiranje Endeavoura preuranjeno".

RIMAP je optužio ANMM za kršenje međusobnog ugovora između dvije organizacije, a koji se odnosi na provođenje istraživanja i načina javnog saopćavanja rezultata".

"Ono što mi vidimo na mjestu olupine slaže se s onim što bi se moglo očekivati od Endeavoura, no ipak nisu pronađeni nepobitni podaci koji dokazuju da se zaista radi o lokaciji legendarnog broda, a postoje i brojna neodgovorena pitanja koja bi mogla poništiti ovu tvrdnju", kazala je direktorica RIMAP-a Kathy Abbass.

Ona je dodala da će RIMAP nakon završetka istraživanja objaviti "legitiman izvještaj na internet stranici zajedno sa zaključcima baziranim na odgovarajućem naučnom procesu, a ne na australskim emocijama i politici".

Replika broda HMS Endeavour (Foto: EPA-EFE)
Replika broda HMS Endeavour (Foto: EPA-EFE)

HMS Endeavour je bio brod zahvaljujući kojem je kapetan Cook na mapu ucrtao Novi Zeland i Australiju između 1769. i 1771. godine. Britanski istraživač je stigao do jugoistočne obale, današnje Australije, još 1770. godine, a na kraju je pristao u zeljev Botany Bay. Uprkos prisustvu velikih domorodačkih zajednica, otok je pripisan britanskoj kruni.

Nakon što se vratio u Veliku Britaniju, brod je preimenovan u Lord Sandwich II te je služio za transport vojnika.

Tokom Američkog rata za nezavisnost ga je potopila britanska mornarica kako bi napravila blokadu zaljeva Narragansett.