Istraživanje s Harvarda
0

Ateisti poštuju moralne kodekse kao i vjernici

Sarajevo-x.com
Ateisti poštuju moralne i etičke kodekse, te znaju razliku između dobrog i zla baš kao i vjernici, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje, objavio je Daily Telegraph.

Istraživanje je pokazalo da je većina svjetskih religija slična, odnosno da imaju sličan moralni kod koji pomaže u organizaciji društva.

Međutim, ljudi koji nemaju vjersku pozadinu znaju ocijeniti šta je dobro, a šta loše u zajednici s vjernicima, navodi se u studiji koja je objavljena u magazinu "Trends in Cognitive Sciences“.

Naučnik Marc Hauser, sa Univerziteta Harvard je istakao kako su on i njegove kolege bili zainteresovani za pronalazak 'korijena' religije i morala.

"Neki smatraju da nema morala bez religije, dok drugi religiju vide samo kao jedan od načina za izražavanje moralnosti“, kazao je Hauser.

Tim naučnika je promatrao nekoliko psiholoških studija koje su bile načinjene za testiranje morala pojedinca.

"Istraživanje sugeriše da sposobnost rasuđivanja o dobru i zlu djeluje neovisno od religijskih naučavanja. Međutim, religija može odigrati važnu ulogu u stabilizaciji društva i saradnje među ljudima“, kazao je Hauser dodajući da bi istraživanje moglo pomoći u objašnjenju kompleksne veze između morala i religije.