Nauka
7

Astronomi otkrili sićušni, sjajni mjesec skriven u sjeni solarnog sistema

Klix.ba
Izgleda da se u dalekim prostranstvima našeg Sunčevog sistema krije još jedan maleni pratilac. Kružeći oko 13.000 kilometara od ledenog planetoida, naučnici su primijetili sićušni mjesec, zvani MK2.

Otkriće Mjeseca u utorak je objavljeno na web stranici naučnica Hubble Space Telescope, a dolazi više od deset godina nakon što su astronomi prvi primijetili patuljastu planetu Makemake.

Alex Parker planetarni astronom iz Instituta Southwest Research u Boulderu, Colorado, rekao je za National Geographic da ovo nije prvi put da neko pronalazi slična otkrića. Slične stvari Parker je analizirao u aprilu 2015. godine.

Kao što Hubble navodi u svom saopćenju tim naučnika na kraju je posmatrao MK2 zahvaljujući Hubbleovim jedinstvenim sposobnostima da vidi slabo uočljive objekte.

"Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće! To znači da Makemake više nije jedina čudna i patuljasta planeta", izjavio je za Associated Press Parker koji je vodio analize zapažanja.

Makemake je nazvan po bogu plodnosti u Rapa Nui mitologiji. Parker je u saopćenju naveo da će otkriće pružiti istraživačima priliku da proučavaju Makemake u daleko više detalja. Vjerovatno će pokušati odgovoriti na pitanja o porijeklu i evoluciji patuljaste planete.