Nauka
0

Astronomi otkrili najveću planetu do sada

Sarajevo-x.com
Internacionalni tim astronoma otkrio je najveći planet ikada. Planet se nalazi u orbiti jedne zvijezde, a od Jupitera je veći za 70%. Naučnici još uvijek nisu otkrili zbog čega je ovaj planet tako velik.

Internacionalni tim stručnjaka u oblasti astronomije otkrio je planet u "tranziciji", odnosno planet koji prolazi ispred svoje zvijezde - kako se vidi sa Zemlje.

Ovo nebesko tijelo je 70% veće od Jupitera (najvećeg planeta u našem sunčevom sistemu), ali ima mnogo manju masu što znači mu je gustoća manja od Jupitera, prenoci BBC.

Novi egzoplanet pod imenom TrES-4 nalazi se u konstelaciji Hercules i otkrio ga je tim koji je radio na pregledavanju egzoplanetskih tijela. Planet je od Zemlje udaljen 1 435 svjetlosnih godina.

S obzirom da je od zvijezde udaljen sam 7 miliona kilometara, sam planet je veoma vruć, a približna temperatura je oko 1 327 C stepeni.

Zbog svoje veličine, TrES-4 oko zvijezde obilazi vrlo brzo, pa na ovoj planeti (po zemaljskim vremenskim mjerenjima) jedna godina traje manje od sedmice na Zemlji.