Zanimljivo otkriće
7

Arheolozi u Egiptu iskopali nasmijanu malu sfingu koja bi mogla predstavljat rimskog cara

F. H.
Novootkrivena Sfinga (Foto: EPA-EFE)
Arheolozi su iskopali statuu nalik sfingi i ostatke svetišta u drevnom hramu u južnom Egiptu, saopćilo je ministarstvo za starine.

Artefakti su pronađeni u blizini hrama Hathor, jednog od najočuvanijih drevnih mjesta u Egiptu. Smatra se da sfinga od vapnenca sa svojim "smajlićem i dvije rupice" predstavlja rimskog cara Klaudija.

Mnogo je manja od poznate Sfinge u piramidama u Gizi, koja je visoka 20 metara. Artefakti su pronađeni unutar grobnice na dvije razine u hramu Dendera u provinciji Qena, 450 km južno od glavnog grada Kaira.

Car Klaudije, za kojeg arheolozi vjeruju da bi mu mogle pripadati nasmiješene crte kipa, proširio je rimsku vlast na Sjeveru Afrike između 41. i 54. godine. Arheolozi će proučiti oznake na kamenoj ploči, što bi moglo otkriti više informacija o identitetu kipa, saopćilo je ministarstvo.

Uz "lijepo i precizno isklesanu" sfingu, arheolozi su pronašli i kamenu ploču iz rimskog doba s demotskim i hijeroglifskim natpisima. Svetište od vapnenca uključuje dvoslojnu platformu i bazen od blatne opeke iz bizantskog doba.

Neki stručnjaci vide ova otkrića egipatske vlade kao način da privuku više turista, da ožive svoju turističku industriju usred ozbiljne ekonomske krize u Egiptu.