Nauka
16

Američki astrofizičar pohvalio film "Interstellar"

Klix.ba
Astrofizičar Neil deGrasse Tyson zadovoljan je filmom "Interstellar" koji, prema njegovim riječima, prikazuje vrlo dobru sliku međuzvjezdanog putovanja, crnih rupa i efekata teorije relativnosti.

Mnogi su nakon izlaska iz kina bili zbunjeni SF filmom "Interstellar", koji je režirao Christopher Nolan, a u pogledu do naučnih činjenica koje se odnose na duboki svemir, a nisu primjenjivane u filmu. Ipak, Tyson je u svojim komentarima preko Twittera objasnio da je film poprilično "naučno tačan" te da predstavlja osvježenje u SF žanru.

"U našem svemiru jaka gravitaciona polja mjerljivo usporavaju protok vremena. Iskustvo efekata Einsteinove teorije relativnosti prikazano je kao nigdje do sada. Također, zakrivljenje prostora je prikazano na najbolji mogući način", rekao je Tyson koji je inače poznat po kritici SF filmova u vezi s tim kako su u njima predstavljene mogućnosti ili prirodni zakoni.

"Oni (ličnosti u filmu, op.a.) istražuju planetu u blizini crne rupe. Ja se ne bih tu zadržavao. Odmaknuo bih se od crne rupe što je više moguće", šaljivo je zaključio Tyson.

"Interstellar" je doživio svoju premijeru 6. novembra, a do 9. novembra je samo u američkim kinima zaradio gotovo 50 miliona dolara.

Glavnu ulogu u filmu igra Matthew Mcconaughey.

McConaughey igra Coopera, pilota, inžinjera i samohranog oca koji ostavlja porodicu kako bi spasio čovječanstvo.

On se pridružuje grupi istraživača koji putuju kroz crvotočinu u svemiru kako bi potražili novi dom za stanovnike opustošene Zemlje.