Nauka
12

Ambiciozno: Musk želi poslati ljude na Mars prije NASA-e

Klix.ba
Elon Musk, direktor kompanije SpaceX, ne krije namjeru da jednoga dana na Mars odvede ljudsku posadu, te da će način sprovedbe te ideje otkriti u skoroj budućnosti.

Ipak, 2015. godina ostala je bez spomena rješenja problema putovanja na Crvenu planetu, a novosti SpaceX-a ticale su se uglavnom testnih letova raketa Falcon.

Na sreću ljubitelja ideje o svemirskim putovanjima, Musk je prije nekoliko dana u Hong Kongu u okviru festivala StartmeupHK otkrio kako će detalje o MCT-u (Mars Colonial Transporter) iznijeti u septembru ove godine.

"Blizu smo slanja posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a let je predviđen za kraj 2017. godine", rekao je Musk aludirajući na letjelicu Dragon 2 koju SpaceX aktivno testira.

"Nakon toga slijedi generacija raketa koja neće imati veze sa raketama Falcon i Dragon. Nadam se da ću opisati pojedinosti letjelice na kraju ove godine na Međunarodnom astronautičkom kongresu. To će biti uzbudljivo, a prve letove na Mars planiramo obaviti oko 2025. godine", rekao je Musk.

Međunarodni astronautički kongres održat će se od 26. do 30. septembra u meksičkoj Guadalajari.

Ukoliko su njegove najave vjerodostojne i ukoliko se ostvare, to će značiti da SpaceX želi otići na Crvenu planetu prije NASA-e koja planira posjetiti Mars s ljudskom posadom tek oko 2030. godine.