Otkriće u Jerusalemu
0

3.000 godina star antički zid dokazuje Bibliju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska arheologinja Eliat Mazar izjavila je da antička utvrda, nedavno iskopana u Jerusalemu, datira još iz doba kralja Solomona. Ukoliko se njena procjena starosti zid u sklopu utvrde pokaže istinitom, ovo nalazište pruža dokaze da je Jerusalem imao sposobnu vlast da, u desetom stoljeću prije Krista, izgradi ovu utvrdu.

Ovo otkriće bi odgovaralo biblijskom računanju, po kojem su kraljevi David i Solomon vladali tim područjem u tom periodu, što predstavlja osnovu za rasprave i nesuglasice između arheologa.

Dok su neki arheolozi iz Svete zemlje podržali ovu verziju historije, kao što je Eliat Mazar, koja je radila na iskopavanju, drugi smatraju da je Davidova vladavina misteriozna i da u to doba nije bilo moćne vlasti.

"Ukoliko se ovo otkriće pokaže istinitim, to znači da je u desetom stoljeću postojao režim sposoban da napravi impresivnu i masivnu utvrdu", rekla je Mazar inače profesorica na Hebrejskom univerzitetu, a izvještava Associated Press.

Monumentalna utvrda sa antičkim zidom dugim 70 metara izgrađena je u blizini starog dijela Jerusalema, gdje je smješten i jevrejski hram Mount.

Arheolozi su i ranije istraživali antičku utvrdu, međutim, Mazar smatra da je njeno iskopavanje temeljitije od ostalih i da pruža dokaze o godištu, na osnovu različitih predmeta koji su tu pronađeni.