Objavljen izvještaj
13

NASA je počela otvorenije pričati o vanzemaljcima: Šta to znači za Zemlju i jesmo li zaista sami

V. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američka svemirska agencija (NASA) organizovala je konferenciju za medije na kojoj se prvi put otvorenije govorilo o eventualnom postojanju izvanzemaljskog života.

U predstavljanju izvještaja od 36 stranica, koji sadrži prilično tehnička i naučna zapažanja, iz NASA-e su saopćili kako i dalje ne postoje relevantni dokazi koji bi mogli potvrditi postojanje vanzemaljaca, ali da postoje određene pojave koje definitivno moraju biti istražene.

"NASA će istraživati ono što se naziva UAP odnosno neidentificirani anomalni fenomeni. To će raditi sa poboljšanom tehnologijom, ali i u saradnji s umjetnom inteligencijom", piše BBC.

Na posljednjoj stranici izvještaja ističe se kako još uvijek nema dovoljno dokaza za donošenje zaključka u kojem bi se UAP identificirao kao vanzemaljski izvor.

"Međutim, ti objekti su morali putovati kroz naš solarni sistem da bi stigli ovdje", naveli su iz NASA-e.

Iako u izvještaju nije zaključeno da postoji vanzemaljski život, NASA nije poricala mogućnost da potencijalno nepoznata vanzemaljska tehnologija ipak djeluje u Zemljinoj atmosferi.

"UAP je jedna od najvećih misterija naše planete i to uglavnom zbog nedostatka visokokvalitetnih podataka". Uprkos dokazima da su UAP primijećni, nema dovoljno podataka koji se mogu koristiti za donošenje konačnih naučnih zaključaka o njihovoj prirodi i porijeklu, rekla je Nicola Fox, pomoćnica NASA-inog odjela za naučne misije.

Također iz NASA-e su naveli kako će fenomen UAP-a istraživati novi tim, ali iz ove agencije nisu željeli sa javnošću podijeliti imena.

"Jedan od razloga za to bi mogao biti i taj da novog direktora žele zaštititi od bilo kakvog potencijalnog uznemiravanja javnosti. Saopćeno je kako NASA shvata sigurnost tima izuzetno ozbiljno i da su prijetnje odigrale veliku ulogu u tome da se ne objavi ime direktora koji će biti zadužen za istraživanje ovih fenomena", pojašnjava se.

Ono što je zanimljivo, iz NASA-e su se osvrnuli i na meksički izvještaj i "predstavljanje" vanzemaljaca u zgradi Kongresa.

Samoproglašeni stručnjak za NLO, Jaime Maussan, iznio je na saslušanju nešto što je predstavio kao dva drevna "neljudska" tijela za koja je tvrdio da su vanzemaljci. Tokom prezentacije, Maussan je rekao kako su tijela pronađena u Peruu 2017. godine te da je testiranjem utvrđena njihova starost od preko 1.800 godina.

"Učinite uzorke i dokaze dostupnim svjetskoj naučnoj zajednici i vidjet ćemo šta tu ima", poručili su iz NASA-e tokom konferencije.